Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/proba/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

HUNAGI

Feliratkozás HUNAGI hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 25 perc 36 másodperc

HUNAGI GeoFórum - Bozán Csaba: A többletvizek, belvizek helye és szerepe a mezőgazdaságban

cs, 09/10/2020 - 15:25

Bozán Csaba intézetigazgató, NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet (ÖVKI), Szarvas

GeoFórum időpontja: 2020. október 7. 14:00-15:30

Helyszín: egyeztetés alatt, a Covid helyzetre való tekintellel valószínüleg virtuális

Az előadás kivonata: A klímaváltozás egyre inkább érezteti hatását – különösen a Kárpát medencében –, mely a szélsőségekre való hajlam fokozódásában manifesztálódik. Mindez rendkívül változékonnyá teszi időjárásunkat térben és időben egyaránt. A mezőgazdaság különösen kitett a vízgazdálkodási szélsőségeknek, melyre a gazdálkodók évjárat hatásként tekintenek, azonban a megszokottól eltérően egyre nagyobb kihívást jelent a felkészülés. Magyarország síkvidéki területein a morfológiai, agrometeorológiai és hidro(geo)lógiai, valamint a talajtani adottságok miatt, természeti jelenségként, véletlenszerű ismétlődéssel rendszeresen kialakulnak egyes időszakokban térszíni elöntések (belvizek, talajvízfeltörések), illetve máskor aszályt okozó vízhiányok. Mindkét jelenség károkozása esetenként vállalhatatlan kockázatot jelent. Az előadás elsősorban a víztöbbletek kérdésével foglalkozik, mely a belvíz-veszélyeztetettségi térképezés, a komplex szemléletű vízkészlet-gazdálkodás, a belvíz-gazdálkodás, a földhasználat racionalizálás és a térképezési input adatok témaköröket érinti.

Bozán Csaba a Debreceni Agrártudományi Egyetemen végzett 2000-ben okleveles agrármérnökként, majd 2005-ben Mezőgazdasági vízgazdálkodási szakmérnöki diplomát szerzett a Szent István Egyetemen. PhD témája a belvíz-veszélyeztetettségi térképezés és a földhasználat racionalizálására irányul. Kutatói pályáját a jogelőd Halászati és Öntözési Kutatóintézetben kezdte, majd 2014-től NAIK integrációban az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetben folytatta, ahol intézetigazgatói beosztásban végzi munkáját. A Hidrológiai Közlöny Szerkesztőbizottságának tagja.

Tags: GeoFórum

EU űrpolitika a fenntartható gazdaság támogatására

h, 06/08/2020 - 13:14
EU űrpolitika a fenntartható gazdaság támogatására: Az Európai Unió  Tanácsának javaslatai

Az űrpolitika fontos szerepet játszhat a fenntartható EU gazdaság elérésében. A Tanács ajánlások sorozatát fogadta el, amelyben elismeri, hogy az űrtevékenységek hozzájárulnak a készségek, technológiák és szolgáltatások fejlesztéséhez ahhoz, hogy létrejöjjön egy olyan társadalom, amely képes reagálni a változó világ globális kihívásaira. Ide tartoznak az éghajlatváltozás, az ökoszisztéma romlása, az egészségügyi válságok, az élelmezésbiztonság és a migráció.

A Tanács hangsúlyozza, hogy a földtudomány és az európai űr adatok, szolgáltatások és technológiák hozzájárulhatnak az európai zöld megállapodáshoz, lehetővé téve Európa globális vezetővé válását a fenntartható világba való átmenetben, a társadalmi kihívások megoldásában és a természetes ökoszisztémák működésének megőrzésében a a jövő generációk előnyei.

Felkéri a Bizottságot, hogy készítse el az európai  űrpolitika jelenlegi helyzetének és jövőbeli kilátásainak, valamint az EU gazdaságához való hozzájárulásának mélyreható elemzését, és hangsúlyozza a feltörekvő űrképességi lehetőségekkel rendelkező tagállamok, valamint az ipar és a tudományos körök támogatásának fontosságát, aktív részvételükben az EU űrgazdaságának teljes potenciáljának kiaknázása és gazdasági ellenálló képességének erősítése érdekében.

A készségek fejlesztése szempontjából a Tanács kiemeli annak fontosságát, hogy a tagállamok a magánszektorral, az egyetemekkel és a kutatási szervezetekkel, valamint a kormányközi szervezetekkel együttműködve fokozzák a készségek fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket, valamint ösztönözzék az innovációt és a vállalkozói szellemet a vonzó vonzerő előmozdítása érdekében. munkakörnyezet az űrágazatban.

Végül a tagállamokat és a Bizottságot felkérik, hogy mozdítsák elő a készségek fejlesztésének integráltabb megközelítését az űrágazat értékláncaiban, például a szakképzés, az online és a folyamatos tanulás elősegítése, valamint a felsőoktatásban a közös fokok és képzési ajánlatok előmozdítása révén.

 

A dokumentum letöltése:

Tags: EUŰriparfenntarthatóság

A "Természet ideje" - ENSZ Környezetvédelmi Világnap, Június 5.

p, 06/05/2020 - 22:11

 

1972június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják.

A 2020-as év tematikus programja  a "Természet ideje", melyet  Kolumbia és  Németország koordinál. Kolumbia a világ egyik legnagyobb biodiverzitású nemzete, amely a bolygó biológiai sokféleségének 10% -át birtokolja. Amazonas esőerdő része, Kolumbia az első helyen áll a madár- és orchideafajok sokféleségében, a második a növények, pillangók, édesvízi halak és kétéltűek között.

 

https://www.un.org/en/observances/environment-day

 

Tags: környezetvédelem

A Magyar Térinformatikai Társaság webinárium sorozatot indít „HUNAGI GeoFórum” címen

p, 05/29/2020 - 15:22
"HUNAGI GeoFórum" webinárium

 

A Magyar Térinformatikai Társaság  hétköznapi tevéknységét, terveit  alapvetően megváltoztatták a COVID járvány miatti intézkedések. A megváltozott helyzet tagságunk és az ágazat gazdasági lehetőségeire is kedvezőtlen hatást gyakorol, ezért alapvető feladatunknak tekintjük a térinformatika társadalmi, gazdasági hasznosságának, gazdaságélénkítési lehetőségeinek meg- és elismertetését a döntéshozókkal. A személyes találkozásokra épülő konferencia, workshop modell ellehetetlenülésével társaságunk a virtuális kapcsolattartást helyezi előtérbe. Az új ismeretek tagság felé történő közvetítésére, tudásmegosztásra egy webinárium sorozatot indítunk „HUNAGI GeoFórum” címen. A webinárium tervezett időtartama 60 perc, melynek első mintegy 30 percében a felvezető előadó ismertetné a témát, majd a második félórában felkért szakértő(k) reflektálása és a résztvevők szabad dialógusa következne. A webinárium Microsoft Teams környezetben kerül lebonyolításra, a csatlakozás technikai részletei az előadásokat megelőző napokban kerülnek kiküldésre.

 

A HUNAGI GeoFórum tervezett webinárium közeljövőben tervezett előadásai:

  • Adaptív mezőgazdasági vízgazdálkodás - 2020. június 10. 15:00-16:00,
    Előadó: Dr. Bíró Tibor dékán, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar

  • Energia és klímapolitika térbeli viszonyai – 2020. június 25. 15:00-16:00, 
    Előadó: Dr. Kaderják Péter államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság

 

 

Tags: HUNAGI GeoFórum