Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/proba/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

HUNAGI

Feliratkozás HUNAGI hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 41 perc 18 másodperc

Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja 2021

h, 05/10/2021 - 10:17
Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja 2021

 

A Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (a továbbiakban MFTTT) idén is megrendezi a „Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja” című konferenciáját, on-line formában. A konferencia időpontja: 2021. március 18, csütörtök.

A Földmérők Világnapja és az Európai Földmérők és Geoinformatikusok Napja című konferencia célja, hogy népszerűsítse és a szélesebb közönséggel is megismertesse a földmérő, térinformatikus szakma szinte minden szakterületen megmutatkozó fontosságát, bemutassa történelmi múltját, és felhívja a figyelmet az új technológiákban való nélkülözhetetlen szerepére.

Az Európai Földmérők Tanácsa (CLGE) 2021-ben az „Év Európai Földmérője”-ként Carl Friedrich Gauss-t (Braunschweig, 1777. április 30. – Göttingen, 1855. február 23.) , német matematikust, csillagászt és földmérőt választotta. Úgy hisszük Gauss munkásságáról nem szükséges részletesebb ismertetést adni, hiszen tevékenységéről, eredményeiről részletes oktatásban részesültünk tanulmányaink során, a természettudomány szinte összes területén. Konferenciánkon megemlékezünk munkásságának szakmai jelentőségéről.

Az elmúlt évben az UNESCO (az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete) javaslatot tett közzé, „Nyílt tudomány” (Open Science) címen. Konferenciánkat e köré a téma köré szervezzük: „Nyílt tudomány-szakterületeink kihívásai egy új világban” címmel. Az UNESCO felhívása szerint: „A Nyílt tudomány elképzelése mögött az áll, hogy hozzájáruljon a tudományos információk, adatok és eredmények szélesebb körű hozzáférhetőségéhez, megbízhatóbb hasznosításához (Nyílt adat, Open Data) a döntéshozók aktív részvételével (Nyitva a társadalom felé, Open to Society). https://en.unesco.org/science-sustainable-future/open-science

Föld Napja 2021

h, 05/10/2021 - 09:39
A Föld Napja

 

 A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

 

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

 

Hazai információk: http://fna.hu/afoldnapja

 Nemzetközi rendezvények: https://www.earthday.org/

Tags: Föld napja