Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/proba/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

Az ErdaGIS közmű modulja

A modullal a térinformatikai rendszerbe foglalt egyesített közműtérkép és szakági helyszínrajz készítését valósítjuk meg. Az adatstruktúrát a DAT szabbvány és az egységes közműjelkulcs (1987) alapján alakítottuk ki.

 

 

 

A közműmodul nyújtotta lehetőségeket fő menüjének ismertetésével mutatjuk be.

 

 

1.ikon: Leíró adatok kitöltése a grafikában lerakott feliratok alapján.

2.ikon: A vezetékekhez és az aknákhoz tartozó elemek számának feltöltése. A vezetékhez tartozó tábla mezőibe beírja hány bekötő vezeték, akna és védőcső van rajta. Az aknához tartozó táblába beírja hány vezeték köt az aknába.

3.ikon: Kapcsolt felirat újraírás. A kapcsolt feliratokat elhatároláson belül frissíti a leíró adatokból.

4.ikon: Kapcsolt felirat törlése elveszett kapcsolatnál. Azokat a kapcsolt feliratokat törli az elhatároláson belül, amiknél nincs meg az a leíró adatbázis rekord amire hivatkoznak.

5.ikon: Fő elem átszínezés. A kapcsolt felirat kijelölése után átszínezi azt az elemet amihez a felirat kapcsolódik.

6.ikon: Kapcsolt elem átszínezés. A fő elem kijelölése után átszínezi a hozzá kapcsolódó elemeket.

7.ikon: Irány, egyedi. Egy vezeték kijelölése után nyilakkal jelzi annak irányát.

8.ikon: Irány, ablakban. Az ablak kijelölése után az ablakban látható vezetékek irányát jelzi nyilakkal.

9.ikon: Irány, beállítás. A vezetékeket irányba állítja úgy, hogy azok a szolgáltató felé mutassanak. Akkor futtatható ha a lezárás vizsgálat (lezárás kijelölése nélkül) lefutott úgy hogy nem jelez ellátatlan vezetéket. Ez azt jelenti, hogy a közmű összefüggő hálózatot alkot.

10.ikon: Lezárás - kiválasztás. Vezeték szakaszok jelölhetők ki, amik le vannak zárva.

11.ikon: Lezárás - indítás. A program a logikai szolgáltatóktól indulva végignézi melyek az ellátott vezetékek, figyelembe véve, hogy mely szakaszok vannak elzárva. A továbbiakban SQL lekérdezéssel lehet rákeresni az ellátott illetve ellátatlan vezetékekre.

12.ikon: Átállítás nem élő vezetékre. Az elem "nem élő" típusú lesz, átkerül a "nem élő" rétegbe, az adatbázisában az "élő - nem élő" mező átállítódik, de az eredeti adatbázis megmarad.

 

Ezekhez kapcsolódik még a közművek pallérméretezésének segítése. Ezt szolgálja az alább röviden bemutatott program, mely az ErdaGIS digitalizálás menüjéből indítható. (Az ortogonális mérés dokumentálásáról ide kattintva található útmutató)

Alapvonal: A méretezés alapvonalának megadása a kezdő és a végpontnál a DATA gomb megnyomásával. Megadás után a program bekéri a végméretet. Ha be van kapcsolva az Alapvonal nem kell akkor maga az alapvonal nem kerül a grafikába. Ha be van kapcsolva az Alapvonal, egyéb nem kell akkor az alapvonalhoz tartozó jelölések nem kerül a grafikába.

Mérés vonal: A mérés (ordináta) vonalak és abszcissza, ordináta értékek megadása a grafikából, a grafika adott pontjára a DATA gomb megnyomásával. Ha be van kapcsolva a Mérés vonal nem kell akkor az ordináta vonal nem kerül a grafikába, csak a hozzá tartozó jelölések.

Kihosszabbítás: A kihosszabbítás megadása a végpontnál a DATA gomb megnyomásával, majd megfelelő hosszúságig húzni a kihosszabbitás vonalát.

Nyíl: Felül/Alul. A nyíl helye az alapvonalhoz képest.Pallér

Abszcissza, Ordináta, Tizedesek száma: Az alapvonal megadása után az abszcissza és ordináta megadásával is le lehet helyezni  az abszcissza értékeket és ordiáta vonalakat. A mérés vonal lerakásnál leírtak itt is érvényesek. Az értékek beírása után entert nyomva jelennek meg azok a grafikában felszerkesztve. Ennél az új változatnál a beíró ablak mögötti legördülő menüből beállíthatő a számok formátuma is.