Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/proba/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

Zónakialakítási és Környezet Kezelési Terv (ZEMP) Angkorban

Zónakialakítási és Környezet Kezelési Terv (ZEMP) AngkorbanA régészet "papíralapú térinformatikai rendszerének" lecserélése a szakma egyik első digitalis megoldására. 1992 - 93 -ban.

A Zoning Environmental Management Plan (ZEMP) keretében megalkottuk az Angkor Nemzeti Park (Kambodzsa) Bentley Microstation-alapú térinformatikai rendszerét melyet az UNESCO és az ANGKOR Alapítvány finanszírozott. "Amikor 1992-ben az ENSZ felkérésére megint Kambodzsába utaztam, hogy részt vegyek a polgárháború lezárására nemzetközi felügyelettel szervezett általános választások előkészítésében, az a gondolat foglalkoztatott, hogyan tehetnénk Angkort ismét kulturális közkinccsé. Ekkor már műholdról készített felvételek segítették a romváros hajdani fejlődése egyes szakaszainak elkülönítését, és ritka szerencsés módon a kutatásokba hazánk is bekapcsolódott. Budapesten Csáki György és felesége az UNESCO megbízásából egy térinformatikai adatbázist hoztak létre azzal a céllal, hogy egységes rendszerbe foglaljanak minden fellelhető adatot Angkorról. A hazai érdeklődés felkeltésére hoztuk létre 1992 júniusában Göncz Árpád köztársasági elnök és Szihanuk király támogatásával az Angkor Alapítványt, amely szerteágazó programokban – pl. Csortos-Szabó Sándor 2000. októberi, majd Paulius Normantas 2001. májusi fotókiállítása a Közép-európai Egyetemen – népszerűsítette ezt a Magyarországon alig ismert civilizációt." A munkánk eredményeképpen létrejött rajzokból található itt ízelítő, ami összevethető a GoogleMap-ban látható jelenlegi állapottal.

A koordináta rendszer amit használtunk nem a jelenlegi UTM N48 rendszer, hanem egy régebbi. A mostani UTM koordináta-rendszer az Erda Mapserver koordinátákhoz képest ez kb. dx = 395 m, dy = 334 m.

A rendszer külső ablakban ide kattintva: angkor.zemp.erda.hu vagy a webcímet a parancssorba beírva érhető el.

Hozzászólások

Terray Zoltán képe

 
Találtam egy régi képeslapot, amelyről a megfelelő nagyítgatás után a képernyőre fektetett vonalzóval mérve:
       • Angkor Wat tornya:   X = 377 750, Y = 1 482 700,       (+/- 50 m)
       • Prasat Bayan tornya: X = 376 850, Y = 1 485 900        (+/- 50 m)
Az X koordinátának ugyan csak az utolsó kilométere látszik, a megírás nem, de az Y jól leolvasható, és nagyon úgy tűnik, hogy ez 20 méteren belüli egyezéssel a Ti régi koordinátarendszeretek, és nem a mostani UTM!
Link a képeslapra
 
Valóban léteznek indiai vetületek is, melyek többszáz méterre eltérnek a WGS84-hez képest. Ha a régi Angkor Wat környéki térképek ebben az India 54-ben voltak létrehozva, akkor dx= kb 217 m, dy= kb 823 m az eltérés a WGS84-hez képest, ami több, mint amit mi találunk.
 
Itt egy lista az etérésekről az egyes vetületek és a wgs84 között:
 
Patmossy János képe


Elgondolkodtató, hogy Angkor pusztulásában is szerepet játszhatott a buddhizmus. Mint ahogy Indiát is hanyatlásba vitte. Sri Aurobindo azt mondta: Indiában a nemzeti gondolkodás és élet nagy buddhista megrázkódtatása óta, visszatérően, sorozatosan történtek próbálkozások, hogy újra felfedezzék a lélek és az élet igazságát, és hogy a fojtogató konvenciók fátyla mögé jussanak; ezeket azonban egy széles körű és toleráns spirituális értelem vezette le, egy képlékeny lélek-intuíció és egy mély szubjektív kutatás, amely nem volt elég harcos és romboló. Bár nagy belső és számottevő külső változást eredményeztek, soha nem sikerült megszabadulniuk a túlsúlyban lévő konvencionális rendtől. Ez magyarázatokkal szolgál Indiának a gyengeségéhez és a lealacsonyodásához. Buddhizmus, dzsainizmus, illuzionizmus elegendő volt ahhoz, hogy kiszívja az összes energiát az országból.

Az utolsó jelentős templom ami Angkorban felépült, a Bayon volt az XV. században, ami már buddhista, és utánna egyszer csak eltűnt minden a dzsungel mélyén. Átvették a théravada buddhizmust, az ősök Shiva-hittel kevert tiszteletének helyébe. Ez a vallási irányzat társadalmi egyenlőséget hirdetett, ami feleslegessé tette az állami templomokat, az érdemszerző felajánlásokat és a feliratokat.  Mit tanít Buddha? Szerinte a létből jövő szenvedést, csak úgy lehet megszüntetni, ha a létet magát szüntetjük meg, mivel, hogy az élet és a világ a lét iránti vágynak a következménye; a tudatlanság gyümölcse. Rombold le a vágyakat, szüntesd meg a tudatlanságot és a föld eltűnik, és vele együtt minden szenvedés és boldogtalanság. A szellemi törekvés nagy erőfeszítésében és a hangtalan koncentrációban dolgozta ki a tudományágát. Az egyik legfelemelőbb és leghatékonyabb ágat, amit a felszabadulásra vágyók valaha kaptak. Ehhez hozzátéve: Ha egy népben vagy civilizációban az akarat a halál felé irányul, ha ragaszkodik a hanyatlás kimerültségéhez, vagy a haldoklók békén hagyásához, sőt még erősen is vakon kitart olyan hajlamok mellett, amelyek megsemmisüléshez vezetnek, vagy ha csak a holt Idő képességeit tartja becsben és a jövő képességeit ettől eltaszítja, ha előnyben részesíti azt az életet, ami volt azzal szemben, ami lesz, akkor semmi sem fogja megmenteni, még az erő és az eszközök és az intelligencia bősége sem, még az életre irányuló megannyi felhívás és a folyamatosan felkínált kedvező lehetőségek sem, az elkerülhetetlen felbomlástól vagy összeomlástól. És ez elvezethet bennünket egészen Pol Pot pusztításáig.

Csáki Veronika képe


A fenti hozzászólás témájában készítettem el szakdolgozatomat:

A buddhizmus, mint ideológiai háttér
a Vörös khmerek uralta Kambodzsában

címmel, ami a címre kattintva elolvasható.