Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/proba/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

Debrecen Önkormányzatának webes térinformatikai rendszere

A legtöbbet látogatott rendszerünk. Átlag napi 320 látogató! Debrecen város polgármesteri hivatala a Nemzeti Kataszteri Program -ban való részvétellel megkapta a város digitális földmérési alaptérképét DAT adatcsere formátumban és az ehhez tartozó 20cm felbontású digitális ortofotót. Később  ez kibővült a rendezési terv változásvezetésével is. Ezek kezeléséhez valamint a későbbiekben ezekhez kapcsolódó információk kezeléséhez és karbantartásához szükség volt egy olyan térinformatikai rendszerre, amely azonnal és gazdaságosan tudta ezt nyújtani. Így esett a választás az Erda Kft. ErdaGis rendszerére 2001-ben. Ez a rendszer az ErdaGIS webes lekérdező változata 2008 óta működik folyamatosan. A DMJV Polgármesteri Hivatal Várostervezési Osztályának munkatársai ezzel a használati útmutató szórólappal segítették a rendszer bevezetését:

 

A rendszer külső ablakban ide kattintva, debrecen.erda.hu vagy a webcímet a parancssorba beírva érhető el.

 A rendszer előnyei:

    • bárki, bárhonnan teljeskörű szab.terv információhoz jut
    • jelentősen csökken az irodai ügyfélforgalom
    • a hivatali dolgozóknak nem kell külön szoftver
    • tetszőleges információkkal bővíthető (közművek, övezetek stb)

Az üzemeltetéssel kapcsolatos tapasztalatokról Gábor István -nál Hajdú-Bihar megye főépítészénél érdeklődhet, 4024 Debrecen Iparkamara utca 2.
tel: 06 52 523173 mail: gabor.istvan@ph.debrecen.hu

Részlet  Gábor István ajánlásából:

"... A gyors információhoz jutás ma elengedhetetlen a helyi gazdaság fejlődésénél is. Ezért fontos, hogy az érintett fejlesztők ismerjék a település ingatlanainak építési, telekrendezési, fejlesztési jogait, kötelezettségeit. Ma ehhez a legszélesebb és legpontosabb hozzáférést az interneten is elérhető lekérdező rendszerrel ellátott szabályozási terv képes csak biztosítani. Ez a térinformatikai szolgáltatás az ország második legnagyobb városában gyakorlatilag folyamatosan működik, telekhez rendelt szabályozási előírásokat térképi (szabályozási kivonat) és szöveges (építési előírások telekre vonatkozó) kivonattal. Az állomány frissítése folyamatos, ami az alaptérkép vonatkozásában is fontos, mert a lekérdezéseket az ingatlanok aktuális állapota alapján képes biztosítani. Debrecen Város hivatali ügyintézéseit, hatósági feladatait ez a rendszer egyszerűsíti, átláthatóvá teszi, a lakosság építési jogról alkotott ismereteit erősíti..."

 

   Régi térképek a városról.

Régi térképekHa a megjelenő  osztott képernyő egyik felén a „térképek” feliratú gombra való kattintás után beállítjuk a jelenkori térképet („open street map” vagy „HERE térkép (műhold)”), és a „történelmi térképek” csúszkát 0%-ra állítjuk, míg az osztott képernyő másik felén valamelyik történelmi térképet nyitjuk meg!

Hozzászólások

 

A térinformatikai adatkezelés és felhasználói kiszolgálás legegyszerűbb és legbiztonságosabb formája ez a keresési és szolgáltatási rendszer. A továbbfejlesztés lehetőségeit is magában hordozza a telekrendszerhez szervezhető térinformatika ellentétben az utcákhoz szervezett térképi adatbázisokkal, mert ebben az esetben az ingatlanérték mérése egyértelmű, átlátható és szemléletes, A helyi gazdaságfejlesztésbe történő bevezetése időt igényel, de átláthatóbb kínálati rendszert eredményezhet.


Okleveles tájépítészmérnökként, mint tervező, illetve az A.K.S.D Városgazdálkodási Kft. alkalmazottjaként érdeklődöm a tevékenység kapcsán. Az Önkormányzat részére elkészítendő tervek, munkák, kivitelezések kapcsán rengeteg segítséget jelentett a szabályozási terv, valamint az elérhető légifotók.


Építész vagyok, a munkámhoz nagy segítség a Szabályozási Terv mindennapos használata.