Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/proba/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

HUNAGI

Feliratkozás HUNAGI hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 2 perc 46 másodperc

A Magyar Térinformatikai Társaság webinárium sorozatot indít „HUNAGI GeoFórum” címen

p, 05/29/2020 - 15:22
"HUNAGI GeoFórum" webinárium

 

A Magyar Térinformatikai Társaság  hétköznapi tevéknységét, terveit  alapvetően megváltoztatták a COVID járvány miatti intézkedések. A megváltozott helyzet tagságunk és az ágazat gazdasági lehetőségeire is kedvezőtlen hatást gyakorol, ezért alapvető feladatunknak tekintjük a térinformatika társadalmi, gazdasági hasznosságának, gazdaságélénkítési lehetőségeinek meg- és elismertetését a döntéshozókkal. A személyes találkozásokra épülő konferencia, workshop modell ellehetetlenülésével társaságunk a virtuális kapcsolattartást helyezi előtérbe. Az új ismeretek tagság felé történő közvetítésére, tudásmegosztásra egy webinárium sorozatot indítunk „HUNAGI GeoFórum” címen. A webinárium tervezett időtartama 60 perc, melynek első mintegy 30 percében a felvezető előadó ismertetné a témát, majd a második félórában felkért szakértő(k) reflektálása és a résztvevők szabad dialógusa következne. A webinárium Microsoft Teams környezetben kerül lebonyolításra, a csatlakozás technikai részletei az előadásokat megelőző napokban kerülnek kiküldésre.

 

A HUNAGI GeoFórum tervezett webinárium közeljövőben tervezett előadásai:

  • Adaptív mezőgazdasági vízgazdálkodás - 2020. június 10. 15:00-16:00,
    Előadó: Dr. Bíró Tibor dékán, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar

  • Energia és klímapolitika térbeli viszonyai – 2020. június 25. 15:00-16:00, 
    Előadó: Dr. Kaderják Péter államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság

 

 

Tags: HUNAGI GeoFórum

150 éves az Országos Meteorológiai Szolgálat

v, 05/03/2020 - 17:06
50 éve a társadalom és a tudomány szolgálatában

 

Az időjárási viszonyok megismerése, feltérképezése már hosszú évszázadok óta létfontosságú az emberiség számára. Ennek jegyében jegyezte ellen Ferenc József 1870. április 8-án a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapításáról szóló határozatot, amely a Budapesti Közlöny 1870. május 3-i számában jelent meg. A létrehozott intézmény, amely európai viszonylatban is az elsők között jött létre, Schenzl Guido igazgató vezetésével kezdte meg a meteorológiai állomáshálózat fejlesztését, a meteorológiai mérések szervezését, kiértékelését, valamint az ország éghajlati viszonyainak feltárását. Az időjárás előrejelzése csak évekkel később, Konkoly-Thege Miklós igazgatói működése idején került a feladatok közé. Így mérföldkőnek számít az 1891-es esztendő, amikortól naponta térképes „Időjárási sürgöny-jelentést” adott ki a Prognózis osztály. Gyors ütemben fejlődött a megfigyelő hálózat is. 1900-ban pedig már 765 meteorológiai állomás működött az akkori Magyarország területén, melyek közül 146 naponta háromszor észlelt.

Az elmúlt másfél évszázadban európai és világviszonylatban is kiemelt szakértelemmel és technológiai háttérrel rendelkező szervezetté nőtte ki magát az Országos Meteorológiai Szolgálat – közölte Nagy István agrárminiszter. A jubileumi évforduló kapcsán a tárcavezető és Radics Kornélia, az OMSZ elnöke közösen helyezett el időkapszulát a Marczell György Főobszervatóriumnál.

 

https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=2809&hir=150_eve_a_tarsadalom_es_a_tudomany_szolgalataban

 

Tags: OMSZ

Ötven éve április 22-én indult a Föld napja mozgalom

sze, 04/22/2020 - 08:33
 Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

 

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

 

Hazai rendezvények: http://www.fna.hu/afoldnapja

Tags: Föld napja

COVID-19 Térinformatikai alapú helyzetjelentés

h, 04/20/2020 - 09:08

 

Johns Hopkins University COVID-19 ArcGis alapú áttekintő rendszere

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 

Microsoft Bing  COVID-19  áttekintő rendszere

https://www.bing.com/covid/local/hungary

 

 

OMNI SCI   COVID-19 globális adatelemző rendszere

https://www.omnisci.com/demos/covid-19

 

Tags: COVID-19