Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/proba/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

ErdaGIS web


A rendszert MapServer 6.x szabad forráskódú rendszeren fejlesztettük ki. Ez az alkalmazás képes nagytömegű vektoros, raszteres és leíró adat távoli megjelenítését biztosítani, sok felhasználó egyidejű kapcsolódása esetén is. Kliens oldalon elegendő csak a webböngésző alacsony internet sávszélesség mellett is, mert az adatforgalom jelentéktelen. A felülete magyar és angol nyelven elkészült, de tetszőleges nyelvre adaptálható. A magyar  kezelőfelület Window-on az alábbi módon néz ki:

Az ablak 2 részre oszlik. A bal oldali részben a részletes térkép jelenik meg,  alatta a kezelő ikonok. A jobb oldali részen felül az átnézeti térkép található. Felette általában a megbízó logója, melyre kattintva annak weblapja külön ablakban megnyílik. Az átnézeti térkép alatt a menüpontok helyezkednek el, ezalatt a logónk, melyre kattintva egy új ablakban megnyílik a weblapunk. A jobb alsó sarokban a rendszer az eddigi látogatásainak számát kiírja.

A rendszer kezelőfelülete az alkalmazási területnek megfelelóen változhat, kettő ezek közül itt látható:

ErdaGIS web temetókataszter kezelőfelülete

ErdaGIS web Android operációs rendszer kezelőfelülete

 

 

 

 

 

  Temetókataszter kezelőfelülete és Android operációs rendszeren egy önkormányzati rendszeré.

Általánosságban megemlítjük, hogy az egyes funkciókhoz tartozó rövid útmutatás az ablak alsó középső részén lévő panelre kiíródik, ha az egér mutatót az adott ikon, menü fölé húzzuk, vagy felület fölé, amihez valamilyen parancs van linkelve.

Átnézeti térkép:

Ebben sárga téglalap, vagy csillag jelzi, a térképablak helyét az átnézeti térképen. Ha valamelyik pontjára az egérmutatóval rámutatunk, a térkép az adott méretarányában azt a területet fogja mutatni.

Menüpontok:


Térképablak:
Ezen található a lépték amely az aktuális méretarányt mutatja. Mellette a  ikon, melyre ha rámutatunk az egérmutatóval és  utána a térkép egy adott pontjára, akkor az ahhoz tartozó Google utcakép megjelenik egy külön ablakban.

A bal felső sarokban helyezkedik el az  chekbox amely a lekérdezéskor automatikusan megjelenik. Ha bejelöljük és az egérmutatót olyan rajzelemre visszük amelyhez adatbázis van kapcsolva, annak tartalna egy transzparens felületen megjelenik. Ha görgetősáv jelenik meg az infotáblán, akkor a megnyitott infotábla mellé húzzuk a lekérdezendő felületet, és amikor beér a tábla területére, akkor görgetjük az egeret.

Ikonok:

 

  • Vissza:
  • A nagy térképablak előző tartalmát jeleníti meg.

  • Előre:
  • A visszaléptetett nagy térképablak következő tartalmát jeleníti meg.

  • Nagyítás:
  • Az egérmutatóval a nagy térképablak egy pontjára mutatva, az lesz a kétszeresen nagyított kép középpontja.

  • Kicsinyítés:
  • A nagy térképablak tartalma az aktuális középponttal az új ablakban kétszeresen kisebb lesz.

  • Nagyítás területre:
  • Az egérmutatóval a nagy térképablakban kijelöljük lenyomott egérgombbal, az új ablak két átellenes pontját.

  • Teljes kép:
  • A nagy térképablak tartalma a teljes területet fogja mutatni.

  • Mozgatás:
  • Az egérmutatóval a nagy térképablakot elhúzva mozgatható a térkép, vagy az átnézeti térképablak egy pontjára mutatva, a nagy térképablak tartalma áthelyeződik változatlan nagyítással.

  • Frissítés:
  • A térkép újrarajzoltatása. Ezzel megszűnik a távolság és területmérés kijelölése is.

  • Távolság és területmérés:
   Az egérmutatóval a nagy térképablakban kijelöljük egy-egy egérgombnyomással a mérendő távolság pontjait. Ha az egérmutató végén lévő kis körön belül valamilyen rajzelem töréspont van, zöld X -el megjelöli, és ilyenkor arra vonatkozik a méret. A mérés menetét zöld vonal jelöli a térképen, és az eredmény mezőbe kiíródik az utoljára mért távolság és a szumma távolság. Területmérésnél körbekerítjük a mérendő területet visszazárva a kezdőpontra és az eredmény mezőbe kiíródik a kerület és terület. A megjelenő eredményekre egérrel rámutatva, megnyílik egy külön ablak, ahonnan azok kimásolhatók. Ameddig ez az ablak nyitva van, és rámutatunk az eredmény mezőre, ide is listázza annak tartalmát.

    • Adatlap és adatok lekérdezése (Megfelelő jogosultság szükséges.):
     Az egérrel rámutatunk egy térképi elemre, mire megjelennek az adatai. A megjelenés attól függ mit jelöltünk ki:
       • Földrészlet: Az üzenet részen alul megjelenik a helyrajzi szám, jelleg, cím, terület. A megjelenő adatokra egérrel rámutatva, megnyílik egy külön ablak, ahonnan az adatok kimásolhatók. Ameddig ez az ablak nyitva van és rámutatunk az újabb adatokra, ide is listázza azokat. Ha a kijelölt helyen földrészlet és épület is van akkor az épületre mutatva lekérdezésenként váltogatva jelennek meg az adatok (ehhez az épületszínezés réteget be kell kapcsolni).
       • Épület: Az üzenet részen megjelenik a terület.
       • Ikonon lévő adatlapok, lásd: Adatlap

     • Adatlap hozzáadása (Megfelelő jogosultság szükséges.):
      Az egérrel rámutatunk arra a helyre ahová az új adatlapot le szeretnénk rakni. A továbbiakat lásd: Adatlap

    Paraméterezett indítási lehetőségek:

    Lehetőség van a rendszer paraméterezett indítására az alábbi esetekben.


    Hozzászólások

    FayDaniel képe

     

    A fenti térinformatikai rendszer felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban.

     


    Javaslatok belső felhasználóknak (önkormányzati köztisztviselők) személyre szabott jogosultságokkal:

     - Népesség nyilvántartás: A lakcím, a postai cím és a földhivatali cím nem minden teleknél azonosan tartja nyilván az adatokat. Ezeket elsőnek harmonizálni kell, utána lehet a címekhez hozzárendelni a bejelentett lakosokat.

     - A térképen egérrel keresve az info ablakban megjelenik a telek térképen kialakított valós területe, helyrajzi száma, címe, és a lakosok (a tulajdonost nem kérhetjük le a földhivatalból, de ez kevésbé is fontos) annál fontosabb, aki ott lakik, amit az önkormányzat az aktuális népesség nyilvántartásból az ERDA számára egy táblázatba foglalva át tud adni, ők meg felteszik. A telekre mutatva látszik, az ablakban a bejelentettek nevei. A változásokat érdemes fél évenként frissíteni.

     - Hulladék gazdálkodás: A kukák űrmértékének nyilvántartása egy másik táblázat, helyrajzi számhoz, vagy a már pontosított címjegyzékhez rendelve. Ezt össze lehet kötni az érvényben lévő fizetési rendszerrel, ha pl. negyedéves fizetés van, akkor negyed évenként kell frissíteni a fizetők körét, és akkor látszik a térképen, kik nem fizetnek, akiktől a hulladékszállító cég az elvitelnél jelezheti, hogy hátralékban vannak.

     - Adó: A kommunális, idegenforgalmi és iparűzési, stb. helyi adók kötelezettjeire is meg lehet csinálni az adatbázist. Címhez, v. hrsz-hez rendelve a kötelezettek táblázatba foglalva jelennek meg. A tartozók vagy jól fizetők listája lehet valamilyen színezést kapjon. Ez a morál javításához lehet segítségül, (ha erről szó van)de nem tudja helyettesíteni a felszólítást, levelezést.

     - Eb nyilvántartás: Ez az Állatorvos munkáját segíti, ha adatot szolgáltat az ERDA felé a címhez rendelt kutyákról, illetve a beoltott kutyákról, egy-egy meghirdetett oltás után (adatszolgáltatás után)láthatja, hogy még hová kell kimennie az oltásokat beadni. (jellemzően az orvosok nem adminisztrálják ezt, hanem a hivatal dolgozói írják ezt össze táblázatba és küldik el az ERDÁ-nak.)

     - Műszaki karbantartó csoport: Az önkormányzati intézmények költségvetési tervéhez fontos ismerni a volumeneket. Az épületek belső-külső falfelületeinek, nyílászáró felületeinek felmérése, karban tartandó zöldfelületek területei (utcák, terek is), burkolt vízelvezető árkok felületei, stb. a telekhez (címhez) rendelve táblázatos formában feltölthető.

     - Képviselő testület: A döntéshozók a térinformatika segítségével elsősorban a napirendekre való felkészüléskor, vagy a bizottsági munkához, de akár ülés alatt is könnyedén kérhetnek le adatokat a rendszerből. pl. egy útszakasz hosszát, egy park területét, két intézmény egymástól való hosszát, egy adott területen élők számát, stb.

     - Turisztikai információt adó munkatársaknak: A térképen bekapcsolható a szintvonalrajz, illetve a külterületre lehet feltenni egy attrakció útvonalat (tanösvények, kerékpár körök)illetve attrakció pontokat (szállás, étkezés, látnivaló). Jó szolgálatot tehet egy új rendezvényhelyszín kiválasztásánál is, Katasztrófa védelmi megbízottak át tudják tekinteni az intézkedésük területét, mérni tudnak, tervezni tudnak, de számukra is inkább a megelőzéshez és a felkészítésnél alkalmas a rendszer, mert egy áramszünet, árvíz, vagy szélvihar idején nem működik a net, az áram, stb. Tehát élesben már inkább a kész, nyomtatott (papír alapú) térképekre támaszkodnék.

    Javaslatok külső felhasználóknak:

     - Gazdák tudnak mérni a térképen, birtokhatárokat, területi adatokat, illetve az info ablakban látják a saját területüknek az adatait. (fizikai terület)

     - Ha be tudjuk egy fóliára kérni az ERDA-tól az erdészetet is, akkor az erőrészleteket egy külön fólián láthatják az erdőgazdálkodók is. (ha bekapcsolják) amit ebben az esetben a birtokhatárokkal együtt látnak, ami az erdészeti térképen nem látnak egyébként.

     - Vállalkozók, befektetők szintén át tudják tekinteni a birtokhatárok alakulását a területen. A rendezési tervet is látva a területek fejlesztési irányait is megismerhetik. Innovatív befektetőknek pedig az infrastruktúrák ismerete lenne fontos, ha a villany, víz, és szennyvíz vezetékeket is fel lehet tenni. (ha a szolgáltatóknak megvan, és odaadják). (Gáz ma már nem olyan lényeges, mert a megújulók előtérbe kerülésével ez kevésbé lényeges, de a átvezetések, keresztezések miatt nem baj, ha figyelembe tudják venni a mérnökök.)

     - Tervezőknek nagy segítség, hogy előzetesen ( a helyszínre kijövet előtt) fel tudnak készülni, és már a telek tájolásával, lejtési viszonyaival, volumenével tisztában vannak. Ha a rendezési terv is fenn van, a hivatalba sem kell senkit megkeresniük, hanem le tudják kérni a Település elvárási szabályait.

    Fáy Dániel
    Építészmérnök
    fayart.hu